zdrowa dieta

Nowoczesne wydanie zdrowego odżywiania

W Polsce, przez ostatnie kilka lat nastała prawdziwa zmiana w postrzeganiu potraw, występujących na naszym stole. To, co jeszcze niedawno mieliśmy za zdrowe i pożywne, obecnie jest koszmarem osób chcących żywić się zdrowo. Zagościły u nas zupełnie nowe trendy kulinarne i dietetyczne, młodzi zaciekawili się właściwościami odżywczymi spożywanych dań, nierzadko przekładając je nad kwestie smakowe. Jednak najchętniej realizujemy potrawy, łączące w sobie zdrowie i smak. Zielona herbata zdetronizowała czarną, spożywamy więcej warzyw i owoców, niwelujemy cukry – ludzie stali się bardziej świadomi.

Barwny posiłek
świeże zioła
Autor: KateMonkey
Źródło: www.flickr.com

Typowy polski obiad, którego znaczną część stanowił ociekający tłuszczem kawałek mięsa, nie jest już modnym trendem. Teraz coraz więcej osób ogranicza spożywanie mięsa, mało tego, coraz modniejsza staje się dieta wegańska, która zupełnie eliminuje konsumowanie potraw odzwierzęcych. Zdanie organizacji prozdrowotnych jest jasne – człowiek jest wszystkożerny, nie może ograniczać swoich dań tylko do mięsa, bowiem jest to dlań niezdrowe. Układamy swoje posiłki na kolorowo, spożywamy orzechy, rośliny strączkowe, zielone warzywa, odżywiamy się sezonowo. Zielona herbata, o wiele bardziej wartościowa od klasycznej, wiedzie prym w wielu rodzinach. Sporo ludzi hoduje swoje zioła na balkonie, żeby za każdym razem mieć pod ręką świeży krzak bazylii lub pietruszki (doczytaj na Jeżeli spożywamy już dania mięsne, ograniczamy się do drobiu, indyka i świeżych ryb, staramy się przygotowywać wszystko nisko kalorycznie, używać wartościowych tłuszczów. Jednak dzięki używaniu całej gamy przypraw, które poznajemy eksperymentując z potrawami kuchni świata, nasze obiady są bardzo smaczne a przy tym ogromnie pożywne.

Co odeszło do lamusa?

zielona herbata
Autor: www.sxc.hu
Źródło: www.sxc.hu

Coraz więcej jest nam wiadomo o szkodliwości białego, bardzo przetworzonego cukru, usiłujemy nie podawać go naszym pociechom, gdyż udowodniono, że posiada działanie rakotwórcze. W ciastach stosujemy suszonych owoców lub syropu z agawy dla dodania słodyczy. Zastąpiliśmy białą mąkę pełnoziarnistą, która ma sporo błonnika i właściwości odżywczych. Uzdrawiająca i pyszna zielona herbata wyparła klasyczną, pełną kofeiny i wypłukującą z naszego ciała magnez i potas . Zamiast kawy wybieramy energetyzującą yerba mate. Nierzadko interesujemy się uprawą ekologiczna, kupujemy rośliny od organicznych farmerów, samodzielnie hodujemy zioła na balkonie. Sporo zamieszania ostatnio zaczął budzić gluten, białko mieszczące się w niektórych zbożach. Wiele osób, nawet tych nie uczulonych na niego, zaczęło go unikać. Dzięki temu popularne stały się niezwykle zdrowe mąki z kasz jaglanej czy gryczanej, z ciecierzycy, brązowego ryżu czy kokosa.

Tak jak jeszcze w czasach PRL, tłuste, mięsne jedzenie było dowodem wysokiego statusu społecznego, tak dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Zamiast mięsa wybieramy rośliny, dzięki przepisom z różnych części świata poznajemy dania na bazie strączków, bardzo pożywne, a co najistotniejsze o wiele tańsze niż dania mięsne.