images

Internetowe porady kulinarne

Książki kucharskie nie są już używane. Teraz szukając pomysłu na smaczny posiłek korzystamy z przeglądarki internetowej. Dzięki temu dowiemy się, jak eść smacznie, bez długiej walki w kuchni.

W Google znajdziemy wszystko. Jeżeli zapragniemy przyrządzić w tej chwili mus jabłkowy, musimy jedynie zapytać o recepturę wyszukiwarki internetowe. Przekąski, dania makaronowe już sprawdzone przez internetowe kucharki od razu można pewnie brać na warsztat, tym bardziej, że składniki są właściwie dopasowane.

Sałatka z rukoląLodową sałatę coraz częściej zastępuje rukola. Ma raczej charakterystyczny smak, który nie zawsze pasuje. Za to w właściwym połączeniu jest zawsze smaczna.

Składniki: rukola, pieczarki, marchewka, kukurydza, olej rzepakowy, orzechy włoskie, cytryna, sól, pieprz, bazylia lub pietruszka, świeży czosnek.

Siekamy pieczarki drobno po czym smażymy na rzepakowym oleju. Następnie kroimy marchewkę w paski i dodajemy do grzybków – dodajemy odrobinę soli i ulubionych przypraw (może być także curry), dusimy aż zmięknie, czosnek wyciskamy na koniec. Następnie już można umyć rukolę i oczyścić ją ze zbyt długich łodyżek. To już prawie wszystko. Kiedy duszone marchewka i pieczarki przestygną, wsypujemy je do miseczki, przykrywamy rukolą opruszoną drobno pokrojonymi orzechami, bazylią lub pietruszką i skropioną cytryną. Całą sałtkę mieszamy w czasie nakładania na talerzyk.

Sałatka z rukolą to zdrowy dodatek do rybnych posiłków, ale moż| też stanowić danie. Idealnie też łączy się z obiadem makaronowym.

Makaron na szybkoTrudno wyobrazić sobie dietę bez pełnowartościowego makaronu. Ekologiczny makaron jest zdrowy i co ważne: nie tuczy. To, czy danie jest kaloryczne zależy zawsze od dodatków. Makaron z plastrami wędzonego łososia i rukolą jest zdrowy i przede wszystkim można go zrobić w kilkanaście minut

Składniki: razowy makaron, wędzony łosoś, orzechy, rukola, pietruszka, sól, pieprz i dowolne zioła, mleko.

Gotując makaron, dusimy na mleku wędzonego łososia pokrojonego w kostkę. Łączymy składniki smażąc, a dalej obsypujemy zmielonymi orzechami. Jeśli ktoś lubi można dodać też konserwową kukurydzę i zetrzeć ser (mozzarella lub popularny parmezan). Już na końcu dodajemy rukolę.

Wszystkie składniki kupimy tu : .